News

07

13

Stress is je vriend!

Volgens Kelly McGonigal, gezondheidspsycholoog en docent aan de Stanford Universiteit, blijkt uit onderzoek dat stress op zichzelf niet slecht voor u is.

In 1998 werd aan dertig duizend volwassenen in de Verenigde Staten gevraagd hoeveel stress ze hadden ervaren in het afgelopen jaar. Ook werd gevraagd of ze geloofden dat stress schadelijk is voor hun gezondheid.

Acht jaar later doorzochten de onderzoekers openbare registers om erachter te komen wie onder de dertig duizend deelnemers waren gestorven. Het bleek dat het ervaren van hoge niveaus van stress het risico om te sterven met 43 procent verhoogd. Maar dit verhoogd risico geldt alleen voor mensen die ook geloofden dat stress nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. Mensen die hoge niveaus van stress melden, maar deze stress niet als schadelijk zagen, hadden geen verhoogde kans om te sterven. Sterker, deze groep had het laagste risico van overlijden van iedereen in de studie, zelfs lager dan degenen die gemeld hadden dat ze zeer weinig stress ervaren.

De onderzoekers concludeerden dat stress niet alleen verantwoordelijk is voor het sterven van mensen. Het is de combinatie van stress en de overtuiging dat stress schadelijk is. De onderzoekers schatten dat in de acht jaar dat zij hun studie hebben gedaan, 182.000 Amerikanen vroegtijdig zijn gestorven omdat ze geloofde dat stress nadelig is voor hun gezondheid.

Lees hier het volledige artikel van Kelly McGonigal